Průměrné spotřebitelské ceny konzumních brambor

Tab.č.1: Aktuální prodejní ceny konzumních brambor při prodeji z farmy

farma 1 16
farma 2 12,8
farma 3 8
farma 4 15-16
farma 5 12

Ceny konzumních brambor, které jsou důležitou součástí jídelníčku mnoha domácností, zaznamenaly v uplynulém roce výrazný nárůst. Tento fenomén, který rozhodně neunikl pozornosti spotřebitelů ani odborníků na zemědělství a ekonomiku, se projevil ve zvýšení cen o 21,89 %. Jinými slovy, pokud bychom měli vyjádřit toto procentuální navýšení v konkrétní peněžní hodnotě, pak lze říci, že se ceny zvýšily o 2,06 Kč za kilogram. Tato čísla poskytují jasný obraz o tom, jak se situace na trhu s bramborami vyvíjela, a ukazují na několik možných příčin, které k tomuto nárůstu přispěly.

Pokusme se nejprve podívat na širší kontext celého problému. Brambory jsou pěstovány na velkých plochách zemědělské půdy a jejich cena je ovlivňována mnoha faktory, mezi něž patří především klimatické podmínky, náklady na pěstování, sklizeň a distribuci, ale také politické rozhodnutí a situace na světových trzích. Rok 2023 nebyl výjimkou, pokud jde o nepředvídatelnost počasí, kdy mnohé oblasti čelily extrémním podmínkám, jako jsou sucha nebo naopak nadměrné srážky. Tyto faktory mají přímý vliv na výnosy a kvalitu úrody, což se posléze promítá do konečné ceny pro spotřebitele.

Navíc musíme vzít v úvahu i další vlivy, jako jsou rostoucí ceny energií a pohonných hmot, které zvyšují náklady na transport a skladování zemědělských produktů. Současně s tím dochází k nárůstu mzdových nákladů, což je důsledkem inflace a tlaků na vyšší platy v zemědělském sektoru. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že cena brambor na pultech obchodů stoupá, což je pro mnohé domácnosti citelný zásah do rodinného rozpočtu.

Zajímavé je také sledovat, jak se ceny brambor vyvíjely během jednotlivých měsíců roku 2023. Pokud se zaměříme na období od počátku roku, zjistíme, že ceny brambor vzrostly o 0,21 Kč, což odpovídá procentuálnímu nárůstu o 2,2 %. Tento menší, avšak stále významný nárůst, může být připisován sezónním změnám, kdy dochází k variabilitě v dostupnosti čerstvých brambor a zároveň pokračujícímu tlaku ze strany výše zmíněných nákladových faktorů.

Ceny zemědělských výrobců konzumních brambor

Graf č.2: Ceny zemědělských výrobců konzumních brambor

Ceny konzumních brambor se meziročně zvýšily 21,89%, tj. o 2,06Kč. Od počátku roku se ceny za brambory zvýšily o 0,21Kč, tj. o 2,2%

Graf.č.2: Průměrné spotřebitelské ceny konzumních brambor s DPH

Spotřebitelské ceny konzumních brambor s DPH se meziročně snížily o 3,61Kč, tj.o 16,7%. Od počátku roku se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,8Kč.

(zdroj: www.szif.cz)