Měsíc říjen věnujeme ve velkém tématu dojení, a proto jsme sepsali následujících 15 bodů, které byste měli rozhodně znát. Dodržujete je pravidelně? Nebo naopak na některé běžně zapomínáte?
1. Pravidelně kontrolujte zdravotní stav vemene i celkový zdravotní stav dojnice
2. Pořadí dojení
– prvotelky -> ostatní skupiny -> nemocné krávy
3. Použijte PREDIP
– PREDIP vám usnadní odstranění nečistot na strukách
– roztok by měl mít dezinfekční a čistící účinky, měl by hydratovat pokožku struku a zabránit vysoušení
4. Odstříkejte mléko
– první střiky mléka obsahují nejvíce nežádoucích mikroorganismů, proto je nutné provést odstříknutí
– díky odstříknutí mléka zlepšíte mikrobiologickou jakost až o 5 %
– odstříknutí mléka se provádí do tmavě zbarvené nádobky, kde lze rozeznat případně hrudkovatění/vločkování mléka (mastitida)
– odstřikování na zem se v dobrých chovech vyvarují, jelikož nechtějí zbytečně rozšiřovat mikroorganismy!
5. Očistěte struky do sucha
– častou chybou na dojírnách je použití jedné utěrky na několik dojnic
– správné chovy používají jednu utěrku na jednu dojnici
– touto zásadou si chov nepřenáší zbytečně nežádoucí organismy ve stádě
6. Nasazení dojící soupravy
– od prvního dotyku vemene by se dojící zařízení mělo nasadit v intervalu od 1 do 1,5 minut!
7. Udržujte klid a pohodu během dojení
– vyvarujte se křiku, mlácení, nečekaným zvukům i rychlým pohybům
– dojnice potřebuji maximální klid a minimum stresu
8. Zabraňte předojení
– vyprázdněné vemeno poznáme pohmatem nebo snímačem průtoků
– předojení způsobuje nadměrné rohovatění kůže na strukách!
9. Zajistěte řádné sejmutí dojící soupravy
– vyčkejte, až klesne podtlak ve strukových násadcích
10. Použijte POSTDIP
– ošetření ihned po dojení
– vámi zvolený roztok by měl být účinný proti grampozitivním a gramnegativním bakteriím i plísním, hydratovat pokožku a uzavírat strukový kanálek
11. Vyčistěte dojící zařízení okamžitě po každém dojení
– před každým dojením musí být provedena kontrola funkčnosti a čistoty zařízení
– optimální je proplach strukových násadců po každé dojnice
12. Zajistěte správné skladování mléka
– zařízení, které slouží pro získávání, ošetřování, sběru a svozu mléka musí být pravidelně dezinfikovány
– po nadojení by mělo být mléko zchlazeno na teplotu 4°C až 6°C
– toto teplotní rozmezí zabraňuje nebo minimalizuje další pomnožení mikroorganismů
13. Pravidelně sledujte kvalitu mléka i dojivost
– každý správný zootechnik porovnává současná data a starší
– kontrolujte složky mléka, rezidua inhibičních látek i jednotlivé nádoje
– při výrazných změnách, hledejte příčinu, nejen na dojírně!
14. Pravidelně kontrolujte funkčnost dojícího zařízení
– ať už vám dojírnu kontroluje technik nebo vy sami, rozhodně tento bod nepodceňujte a pravidelně si plánujte servisy
– důležité je pravidelná kontrola pulsacím poměru a podtlaku
– pulsací poměr by měl být v rozmezí 50:50 až 70:30, za ideální se považuje poměr 60:30
– hodnota podtlaku by měla být v rozmezí od 40 do 50 kPa
15. Myslete na to, že pracovníci jsou klíčem k úspěchu
– sehnat v současné době pečlivé, pracovité, spolehlivé a ochotné pracovníky je velmi obtíže, jestli již někoho takového v týmu máte, važte si jich!
– zároveň připomínáme, že je hygiena pracovníků by měla být na prvním místě, jelikož mléko je potravina!
Text: redakce