České cukrovary trápí nadměrný dovoz levného cukru z Ukrajiny, který snižuje cenu cukru v Česku. Aktuální cena, za kterou lidé cukr nakoupí, cukrovarům nepokryje náklady. Vyplývá to z vyjádření Českomoravského cukrovarnického spolku. Kvůli nemožnosti prodeje za přijatelné ceny se spolek obává uzavírání výrobních závodů a nedostatku kvalitního cukru v Česku.

Letos činila osevní plocha cukrové řepy v ČR podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 65.912 hektarů, což bylo meziročně asi o 7000 hektarů více. Nadprodukce nejen v Česku, ale i v okolních státech, způsobila podle spolku pokles cen cukru. Kilogram krystalového cukru lidé v listopadu pořídily za 21,47 koruny, meziročně byla cena o 28,93 procenta nižší. „Cukrovary se v celé Evropě dostávají pod výrobní náklady,“ upozornil ředitel spolku Josef Pojer.

Důvodem poklesu cen jsou i dovozy levného cukru z Ukrajiny, řekl Pojer. Od letošního ledna do října bylo do ČR dovezeno téměř přes 63,2 milionu kilogramu řepného či třtinového cukru, z Ukrajiny pocházelo téměř 28 milionů kilogramů, uvedl ČSÚ.

„Nadbytek cukru při nemožnosti exportů za přijatelné ceny rovná se tlak na ceny obecně, a to může způsobit i významné ztráty producentů a prodlouženě i pěstitelů cukrové řepy. Důsledky mohou být až uzavírání výrobních závodů a nedostatek kvalitního cukru vyráběného v souladu s přísnými kritérii EU,“ uvedl Pojer.

Také Potravinářská komora ČR upozornila, že problém s dovozem ukrajinského cukru je spíše v tom, že na evropské pěstitele jsou kladeny přísnější podmínky, ale také velké množství administrativních a environmentálních požadavků. „Levný cukr znervózňuje naše producenty, protože v posledních letech jim rostly náklady, mimo jiné na emisní povolenky, které musí odvádět za to, že vyrábí základní potraviny. Na trhu tak dochází k přetlaku a přicházíme o část východních trhů v Evropě,“ řekl mluvčí komory Marek Zemánek.

V příštím hospodářském roce očekává Pojer pokles osevní plochy cukrové řepy v ČR o 15 až 30 procent, důvodem je podle něj mimo jiné omezování přípravků na ochranu a ošetřování rostlin a klimatická změna.

Podle Agrární komory ČR podmínky pro pěstování cukrové řepy ztíží také plánované zpřísnění protierozní ochrany. „Následkem kombinace popsaných faktorů se pěstitelům nadále nemusí vyplatit pěstovat cukrovou řepu, která je přitom považována za tradiční tuzemskou plodinu, a může dojít ke snížení výměry,“ uvedla mluvčí Barbora Pánková.

Pokles osevní plochy o čtvrtinu by v příštím hospodářském roce znamenal plochu o velikosti necelých 50.000 hektarů. V aktuální cukrovarnické kampani by měly české cukrovary podle spolku zpracovat zhruba pět milionů tun cukrové řepy a vyprodukovat 600.000 tun cukru. V předchozí kampani bylo zpracováno 4,2 milionu tun cukrovky a 604.448 tun cukru.

Aktuálně je v ČR sedm cukrovarů vlastněných pěti společnostmi, v 90. letech minulého století jich bylo několik desítek.

zdroj: ČTK

foto: pixabay.com