Hlavní význam mléka je obecně známý, a to výživa mláďat jednotlivých druhů zvířat. Důležitý je hlavně příjem nezralého mléka (mleziva) pro mláďata, ihned po porodu, kdy mlezivo je zdrojem imunoglobulinů a odstraňuje střevní smolku.
Další důležitý význam mléka je zastoupení v lidské výživě ve formě mléka a mléčných výrobků (sýry, jogurty, máslo, smetana, tvaroh, podmáslí, kefír, zmrzlina, syrovátka). Mezi ostatní významy mléka lze řadit ekonomický význam pro zemědělství a pro stát (vytváření pracovních míst, vývoz, dovoz atd.).
Mléko lze dělit dvěma způsoby. První způsobem lze mléko rozdělit na zralé a nezralá.
Nezralé mléko lze dále dělit:
- mlezivo (kolostrum)
- aberantní mléko (mléko jalovic)
- mléko starodojné
Dle druhého způsobu rozdělujeme mléko na základně zastoupení druhu bílkovin. Tímto způsobem se dělí na dvě kategorie a to kaseinové a albuminové. V kaseinovém mléku je obsah kaseinu > 75 %, u albuminového mléka je obsah kaseinu < 75 %. Kaseinové mléko je mléko především přežvýkavců. Mléko kravské, kozí, ovčí, velbloudí a buvolí řadíme mezi kaseinová mléka. Albuminová mléko produkují všežravci a býložravci (např. mateřské a kobylí).
Tab. č. 1 Složení mléka (mléka kaseinová)
Tab. 2 Složení mléka (mléka albuminová)
Prodej syrového mléka ze dvora
– jedná se o mléko pocházející z vlastního chovu, které je prodáváno v místě výroby nebo prostřednictvím prodejního automatu, který je umístěn na území kraje (nebo kraj sousední), v němž se nachází chov zvířat nebo přímo spotřebiteli pro domácí spotřebu.
vždy musí být uvedeno: „Syrové mléko, před použitím tepelně opracovat nebo pasterovat“
Další povinnosti u prodeje mléka:
- U mléka a smetany musí chovatel splňovat požadavky na kritéria stanovená pro prvovýrobu syrového mléka a mleziva dle hygienických pravidel pro potraviny živočišného původu dle předpisů EU.
- Dále musí být mléko podrobeno vyšetření, která jsou stanovená prováděcím předpisem, aby se zjistilo, jestli neobsahuje patogenní mikroorganismy. Toto vyšetření se provádí při podání žádosti o souhlas k prodeji mléka na veterinární správu a při každé změně chovu zvířat nebo změně získávání, ošetřování nebo zpracování syrového mléka.
- Jestliže se syrové mléko neprodá do 2 hodin po dojení, musí být zchlazeno na 8 °C a zchlazené prodáno do 24 hodin po nadojení nebo být zchlazeno na 6 °C a prodáno do 48 hodin po nadojení
MNOŽSTVÍ:
-
lze prodávat takové množství mléka, které odpovídá obvyklé denní potřebě tohoto mléka v domácnosti daného spotřebitele