V pořadu The Dairy Podcast Show Dr. Nelson odhalil, jak se jeho chápání účinků vitaminu D  na organismus vyvíjelo během historie a jeho vědecké dráhy. Zdůraznil, že role vitaminu D u dojnic sahá daleko za prevenci křivice, známé jako měknutí kostí.

Podle Nelsona hraje vitamin D klíčovou roli při udržování vápníkové homeostázy, což ovlivňuje nejen kosterní vývoj, ale i stav, jako je hypokalcemie, známá jako mléčná horečka po otelení. Výzkum odhalil, že mnohé znalosti o vitaminu D pocházejí z jeho vlivu na prevenci mléčné horečky.

Nedávné studie rozšiřují spektrum funkcí vitaminu D, zahrnující vývoj tkání, podporu imunity a vlivy na reprodukční a trávicí systémy. Nelson uvádí, že optimální hladina vitaminu D přesahuje pouhou regulaci vápníku.

I ve způsobu, jakým se vitamin D dodává dojnicím během laktace došlo k vývoji. Místo podávání cholekalciferolu se nyní využívá 25-hydroxyvitamin D3, který se blíží aktivní formě vitamínu v těle krávy. Tento přístup napomáhá přechodným stádiím a snižuje výskyt subklinické hypokalcemie, která je spojována s nízkými hladinami vápníku bez zjevných příznaků.

Výzkum ukazuje, že doplňkový 25-hydroxyvitamin D3 nemá velký dopad na přechodnou subklinickou hypokalcemii, ale zlepšuje chronické případy. Tyto případy jsou spojeny s problémy jako je metritida a nižší produkce mléka.

Mechanismus, jakým 25-hydroxyvitamin D3 chrání proti dlouhodobější subklinické hypokalcemii, není zcela objasněn. Nelson však naznačuje, že klíčovou roli může hrát  zvýšená absorpce vápníku ve střevech, podporovaná tímto vitamínem. Navíc přítomnost aktivních složek vitaminu D3 může zmírňovat záněty spojené s poporodními problémy.

Výsledkem předporodní suplementace vitaminu D3 je vyšší produkce mléka, což přisuzuje menší závažnosti metritidy a lepší využití krmiva. „Díky tomu jsme zaznamenali až 8 kg mléka navíc denně během prvních týdnů laktace,“ říká Nelson.

Dr. Corwin D. Nelson, Ph.D., je odborníkem na fyziologii, imunologii a endokrinologii na University of Florida. S titulem z biochemie z University of Minnesota-Duluth a Ph.D. z Iowa State University se zaměřuje na roli vitaminu D v imunitě a jeho vliv na zdraví a produktivitu skotu. Jeho výzkum usiluje o udržitelný chov hospodářských zvířat prostřednictvím genetických, manažerských a nutričních inovací. Dr. Nelson navíc vyučuje kurzy zaměřené na udržitelné systémy chovu skotu, výživu vitamíny a endokrinologii.

zdroj: Maureen Hanson, A Fresh Look at Vitamin D, www.dairyherd.com

foto: pixabay.com