K chovu hospodářských zvířat na historickém statku, mlékárně, obchodu a hospůdce, které Jiří Červenka provozuje v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku, by příští rok měla přibýt bourárna masa. Zpracovávat v ní plánuje vepřové i hovězí maso. Čtyřiatřicetiletý podnikatel, který letos získal ocenění Živnostník roku Zlínského kraje, to dnes řekl ČTK. Krávy a prasata patří spolu s koňmi nebo drůbeží mezi zvířata, která na rodinném statku chová.

Zchátralý areál ve Slížanech, jehož historie sahá do 17. století a v jehož blízkosti vyrůstal, koupil před deseti lety. Zpočátku statek pod jeho vedením fungoval jako záchranná stanice pro zvířata, kterým hrozilo utracení. Tak se na něm postupně objevili koně, osli a krávy. Ke zvířatům měl Červenka vztah od dětství, kdy s nimi dokonce objížděl chovatelské soutěže. Později studoval zemědělskou a ekonomickou školu.

Nadojené mléko od krav ze statku začal Červenka spolu se členy své rodiny zpracovávat a vyrábět z něj první mléčné výrobky, o které záhy začali mít zájem místní. S tím, jak stoupala poptávka, koupil přilehlý dům a zřídil v něm mlékárnu. Dnes se v ní zpracuje na 15.000 litrů mléka měsíčně. Pracovníci z něj dále vyrábějí například máslo, sýry, jogurty nebo zákysy, a to bez konzervantů nebo barviv. „Je to rodinný podnik, který už má i zaměstnance, protože rodina má taky jenom nějaké síly,“ řekl Červenka.

V mlékárně nyní pracují čtyři lidé na hlavní pracovní poměr. Do hospůdky, kterou si Červenka u statku před časem otevřel, chodí brigádníci. Sám v mládí pracoval v hospodách jako číšník a toužil po svém vlastním podniku. „Chtěl jsem vytvořit komunitní místo pro Slížany, protože tady není nic, kde by se lidé scházeli nebo kam si půjdou pokecat. Jak se říká, když něco potřebuješ, zajdi do hospody,“ uvedl živnostník.

Letos otevřel také obchod, kde prodává nejen mléko a mléčné výrobky z mlékárny, ale například i maso, mošty nebo zavařeniny. Jsou od výrobců, se kterými se potkává na farmářských trzích. Od letoška Červenka vyrábí také marmelády, po nichž byla u zákazníků poptávka. „A teď finalizujeme bourárnu na maso. Protože tím, že máme mlékárnu, dojíme mléko, máme odpad syrovátku, tu zase dáváme prasatům. Vykrmujeme prasata pečivem a zbytky z mlékárny. Prasat už je hodně, tak jsme si řekli, že zkusíme tady bourárnu,“ řekl Červenka.

Její spuštění do provozu plánuje po Novém roce. O bourárnu by se měl starat především jeho otec, který podle Červenky v minulosti pracoval jako obecní řezník.

Na statku se rodina aktuálně stará přibližně o 20 krav plemene český strakatý skot a více než 30 prasat. K hospodářství patří 20 hektarů polí, pastvin a luk. Z nich pochází podstatná část krmiva pro chovaná zvířata, která jsou po většinu roku venku, ve svém přirozeném prostředí. Ve stájích jsou zavřená jen v případě nepříznivého počasí.

zdroj: ČTK

foto: FB Statek Slížany