Další reportáž, kterou jsme během června zařadili do našeho programu, je ekologická kozí farma Kozí dvorek na Vysočině, která v současné době čítá přes 80 dojných koz. Navíc se jedná ryze o rodinnou farmu, kde všichni přikládají ruku k dílu. Jak se rodina Dvorských dostala k chovu dojných koz a jaké produkty v současné době vyrábějí, se dočtete níže.
Foto č. 1 Odchov kůzlat
Píše se rok 1998 a pan Dvorský kupuje statek společně s 15 hektary. První kozu dostal pan majitel, když pracoval ještě jako zootechnik v jednom družstvu. Kozu dostal od plemenářů. Sám říká, měli jsme ji dlouhá léta a syn Vítek prakticky díky ní vyrostl na kozím mléku. O kozu přišli až během stěhování do města, kdy ji museli darovat bratranci, i přestože byla jejich srdeční záležitost. Naštěstí zde cesta nekončí. Jak již bylo výše napsáno, rodina v roce 1998 koupila statek. Ovšem ve vzduchu zůstává otázka: Na co se farma zaměří?
Rodina se nechtěla orientovat na pěstování řepky ani potravinářské pšenice. Skot byl příliš náročný, a tak prvotní záměr mířil na malé přežvýkavce, přesněji na ovečky. Bohužel ty, ani přesto, že rodina dělala i plemenařinu, rentabilně nevycházely. Nerentabilita oveček přinutila rodinu k opětovnému rozhodování. Avšak rozhodnutí přinesl sám život. Jelikož s narozením vnučky Anežky v roce 2005, přišla i první koza Zvonka z Prostějova. Ptáte se proč? Její maminka Věrka (manželka syna Vítka) nechtěla, aby Anežka odrostla na sunaru a podobných náhražkách. Její dědeček našel lepší alternativu – čerstvé kozí mléko.
Jak šel čas, z jedné kozy Zvonky byly dvě a ze dvou koz šest. Díky tomuto aspektu čelila rodina dalšímu rozhodování. Jestli se vydat v chovu koz profesionální cestou nebo se zpátky vrátit jen ke dvěma kozičkám.
„Třikrát jsem se celé rodiny zeptal, jestli to skutečně budeme dělat profesionálně a všichni mi třikrát řekli, že ano! Tak jsme do toho šli.“ vzpomíná pan Dvorský.
V současné době stádo čítá 80 koz plemene hnědé krátkosrsté kozy a 4 plemenné kozly. Kompletně celý chov je zařazen do kontroly užitkovosti a minulý rok byla farma třetím nejlepším chovem ve velkých stádech v České republice. Celá filozofie farmy je postavena na ekologii a na prodeji přímo konečnému spotřebiteli. Celkových 22 hektarů, které v současné době farma obhospodařuje, vlastní 15 původních hektarů a 7 ha si pronajala od obce. Některé komponenty krmení musí farma dokoupit, ale pouze z ekologického zemědělství, jak je stanoveno ekologickým režimem. Od jara do podzimu je také dennodenně využívána pastva. Kozy jsou na ni vyháněny každý den kolem desáté hodiny a vrací se na odpolední dojení.
Jak říká pan Dvorský: „Kozy jsou neuvěřitelně citlivé na vlhké počasí, nemusí ani pršet, stačí aby byla mlha a všechny je najdete seřazené u brány, jak mečí a chtějí domů. Jsou to holt zvířata ze Středozemí, Afriky atd., mají raději slunečno a sucho. Z tohoto důvodu je i celé léto přikrmujeme senem. “
Dojení probíhá zpravidla dvakrát denně v dojírně šité přímo na míru od místních řemeslníků. Kozy chodí po jednotlivých skupinách, respektive dle barev obojků, které mají umístěné na krku. Některé skupiny vlastní i jména např. Zvonky, po koze původní, Hermanky nebo Staruchy, ty jsou už na deváté laktaci. Individuální jména si kozy musí zasloužit, jako např. Indiáni, říká pan majitel. Za letošní květen byla průměrná užitkovost 3 litry na kozu. S létem bude užitkovost postupně klesat až do samotného zaprahnutí, které proběhne na začátku podzimu.
„Do 25 koz dojil syn Vítek ručně.“
Foto č. 2: Ranní dojení koz (dojírna 10×10)
Mléko, které se získá během dojení, se kompletně zpracuje na farmě v sýrárně. Sýrárna je nejnovější stavba na farmě. Dokončena byla v roce 2010. Sedm let po výstavbě se sýrárna může pyšnit širokým sortimentem mléčných výrobků. V sortimentu naleznete klasické mléčné produkty, jako kozí mléko pasterované, jogurtové mléko, tvaroh, našlehané žervé nebo přírodní měkké sýry. Nás nadchly především výrobky netradiční. Zvláště tvarohová roláda, která se naplní různými ingrediencemi, jako jsou bylinky, česnek atd. Roládu si oblíbili především občané Brna, kam se výrobky z kozí farmy také dováží. Hlavní vlajkovou lodí farmy je však polotvrdý zrající sýr typu gouda. Ten není netradiční, každopádně netradiční je spojení se sušenými kopřivami, které dodá sýru ojedinělou chuť. Neholdujete kopřivám? Nevadí! Goudu farma nabízí i přírodní, s vlašskými ořechy nebo provensálským kořením. Goudu si zakoupíte v nabídce farmy hlavně v zimním období, kdy ustoupí čerstvé mléčné výrobky. Dostupná je v malých bochánkách, jak můžete vidět i na fotografii.
Foto č. 3: Lahodná tvarohová roláda
Kde můžete zakoupit mléčné produkty z farmy? Seznam prodejen ZDE.
Kromě chovu koz na farmě naleznete i pastvu určenou pouze pro ovce. V současné době je na pastvě 24 matek a 40 jehňat. Chováno je masné plemeno suffolk. Obdobně jako kozy, i ovce jsou zařazeny do kontroly užitkovosti. Pan majitel si ovce vychvaluje jako kvalitní spásače nedopasků, kteří perfektně uklidí pastvu po mlsných kozách. Ovečky jsou na pastvě od jara do podzimu nepřetržitě a vytváří krásný krajinný ráz.
Foto č. 4: Pastva ovcí
Závěrem…
Do budoucna se můžete těšit na faremní prodejnu přímo na dvorku farmy. O otevření vás budeme včas informovat. Co dále napsat závěrem? Myslíme, že víc podstatných informací k tomu, abyste vyhledali výrobky této farmy, nepotřebujete! Díky vzájemné rodinné spolupráci, šetrnému přístupu k přírodě a vytrvalé pracovitosti zde vzniká výjimečné faremní prostředí, které je ideální pro chovaná zvířata. A když se zvířata cítí dobře, výrazně se to promítá i do výsledných produktů.
Děkujeme!
Foto č. 5: Rodinná fotografie
Lucie Rysová