Bachorová tekutina
barva: olivově zelená s šedým až hnědým odstínem v závislosti na druhu krmiva (při zkrmování zelené píce je barva bachorové tekutiny zelená)
zápach: typicky aromatický
konzistence: slabě viskózní (vazká)
sedimentace a flotace: do 8 až 10 minut od odběru tekutiny
pH: 6,2 – 6,8
redukční aktivita (pomocí metylenové modři): 3 – 6 minut
počet nálevníků: 200 000 – 400 000 v 1 ml
amoniak: 6,0 – 17,5 mmol/l
těkavé mastné kyseliny: 80 – 120 mmol/l
- kyselina octová 55 – 65 %
- kyselina propionová 15 – 25 %
- kyselina máselná 10 – 15 %
kyselina mléčná: 0 – 3,3 mmol/l
MOČ
pH: 7,8 – 8,4
bílkoviny: 0 – 150 mg/l
ketolátky: 0 – 100 mg/l
krev, hemoglobin: negativní
hustota: 1030 – 1045
močovina: 134 – 301 mmol/l
KREVNÍ SÉRUM/PLAZMA
močovina (urea): 2,5 – 5,0 mmol/l
glukóza: 3,0 – 4,0 mmol/l
celková bílkovina: 60 – 85 g/l
albumin: 30 – 42 g/l
neesterifikované mastné kyseliny (NEMK): 0,1 – 0,35 mmol/l (až 1,4 mmol/l u vysokoužitkových dojnic)
AST (aspartátaminotransferáza): 1,3 – 2,2 ukat/l
Ca (vápník): 2,0 – 3,1 mmol/l
P (fosfor): 1,8 – 2,1 mmol/l
Mg (hořčík): 0,75 – 1,35 mmol/l
Cu (měď): 7,9 – 23,6 umol/l
Zn (zinek): 7,6 – 22,9 umol/l
Na (sodík): 132 – 152 mmol/l
K (draslík): 3,9 – 5,8 mmol/l
Cl (chloridy): 97 – 111 mmol/l
Zdroje: Bouda et al. (1993); Kaneko et al. (2009); Hofírek et al. (2009); Kraft et Dürr (2001); Cozzi et al. (2011); Ruginosu et al. (2011)
* umol mikromol
** ukat mikrokatal