Soutěž o biopotravinu roku letos vyhrálo vepřové maso Bio Přeštík v plechu z Biofarmy Sasov. Jihlavská farma skončila na prvním místě i loni, a to se svou bioslaninou z přeštického prasete. Porota vybrala vítěze ze 140 biopotravin, v loňském roce jich bylo přihlášených 118. Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, jehož zástupci dnes v Praze spolu s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) předali ceny vítězům.

Potraviny v biokvalitě pochází z ekologického zemědělství, které hospodaří mimo jiné bez použití průmyslově vyráběných hnojiv nebo pesticidů. Česko podle Výborného patří mezi 20 zemí světa s největším podílem ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy.

„Od roku 2017 se trh s biopotravinami téměř zdvojnásobil. Aktuálně se pohybujeme na zhruba 11 miliardách korun obratu na trhu s biopotravinami,“ uvedl ministr.

Koncem loňského roku působilo v Česku 5341 ekologických zemědělců a 969 výrobců biopotravin, podíl obhospodařované ekologické půdy dosahoval 16,8 procenta. „Meziročně jsme navýšili rozsah plochy a překonali jsme hranici 600.000 hektarů ze zhruba 3,5 milionu hektaru, které jsou v ČR obhospodařované,“ doplnil ministr. Ke konci roku 2021 hospodařili ekologicky farmáři na výměře 558.124 hektarů, což bylo 15,7 procenta plochy, do roku 2030 by měl podíl dosáhnout čtvrtiny.

Biofarma Sasov získala ocenění za nejlepší biopotravinu pošesté. Přeštické maso má podle majitele farmy Josefa Sklenáře více tuku než běžně dostupné vepřové maso a jeho výkrm trvá déle, což zvyšuje jeho cenu a pro většinu zemědělců je chov nerentabilní. Zhruba 380 gramů masa stojí 250 korun. Kateřina Urbánková ze svazu ekologických zemědělců dodala, že existuje skupina obyvatel, kterou nepřesvědčí, aby biopotraviny nakupovali, pro velkou část populace to je ale pouze osobní rozhodnutí a mohou si dovolit ve větším biopotraviny nakupovat.

Sklenář upozornil, že černostrakaté přeštické prase je v současnosti ohroženo vyhynutím a plemeno je zařazené v genové rezervě. „Najde-li maso a masné výrobky z přeštíků své větší uplatnění na trhu, budou se jejich chovy rozšiřovat,“ řekl Sklenář.

Dnešní vyhlášení výsledků soutěže zároveň zahájilo 20. ročník osvětové kampaně ministerstva zemědělství nazvané „Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství“. Cílem kampaně je přiblížit a vysvětlit veřejnosti nejen kvalitu, chutnost a přínos biopotravin, ale obecně ekologického zemědělství, uvedl Výborný. Urbánková doplnila, že ekologické zemědělství zároveň může například v okolí vodních toků chránit pitnou vodu.

V soutěži porota ocenila také nejlepší biovíno, vítězem se stalo Chardonnay z Vinařství Čech. Mezi steakovými bio masy zvítězilo jehněčí ossobuco z farmy Rudimov a ocenění v kategorii biopotravin rostlinného původu si odnesl mošt z Moštárny Hostětín. V kategorii mléčných výrobků porota ocenila farmářský sýr z farmy Menšík a v kategorii pro gastronomii zvítězila firma Živá farma. 

zdroj: ČTK

foto: https://biofarma.cz/cz/fotogalerie