Klesající ceny zemědělských výrobků mohou podle Zemědělského svazu ohrozit potravinovou soběstačnost České republiky. Svaz tvrdí, že ceny klesají čtrnáctý měsíc v řadě, Český statistický úřad (ČSÚ) už dříve zveřejnil údaje, podle kterých byly v červenci ceny zemědělských výrobců meziročně nižší o 3,7 procenta. Nejvíce zasažená je podle svazu rostlinná výroba, svaz proto vyzývá k urychleným opatřením na podporu zemědělců a k systémovým změnám, které navrátí stabilitu a zajistí udržitelnost českého zemědělství. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou má ČTK k dispozici.

„Bez těchto kroků hrozí další úbytek produkčních zemědělských podniků, což může vést až k ohrožení potravinové soběstačnosti České republiky,“ uvedl svaz v tiskové zprávě. Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha doplnil, že likvidační situaci způsobila kombinace špatné úrody, nízkých výnosů a trvale klesajících cen.

Ceny v rostlinné výrobě v červenci podle ČSÚ klesly o 7,4 procenta. Nižší byly například ceny brambor o 23,1 procenta, obilovin o 12,8 procenta a čerstvé zeleniny o 7,8 procenta. Ceny ovoce a olejnin vzrostly.

„Ačkoli se ceny ovoce zvýšily, je třeba si uvědomit, že 70 procent letošní úrody zničily jarní mrazy. Stejně jako ovoce je na tom například řepka, kde i přes nárůst ceny stále nedosahujeme ani pokrytí nákladů,“ uvedl Pýcha.

Ministerstvo zemědělství v takzvané Zelené zprávě, kterou vypracoval Ústav zemědělské ekonomiky a informací, uvádí, že ceny rostlinných komodit se v ČR zpravidla odvíjí od vývoje cen na evropském, případně světovém trhu. „Po extrémním vývoji cen v roce 2022 ovlivněném ruskou invazí na Ukrajinu došlo během roku 2023 již k uklidnění reakcí trhu, a tedy k výraznému postupnému poklesu cen,“ vyplývá ze zprávy.

Podle zprávy ministerstva se jednotkové náklady na produkci řepky pohybují kolem 14.011 korun za tunu, zatímco výkupní cena řepky v první polovině roku 2024 dosahovala podle svazu průměrně 10.552 korun na tunu. Svaz tvrdí, že na každé tuně tak zemědělec prodělává přibližně 3500 korun, podobnou situaci popisuje i u obilovin.

Živočišná výroba registruje podle statistiků za červenec mírný nárůst cen, konkrétně o 0,7 procenta. O 7,7 procenta vzrostly ceny skotu, u mléka o 6,7 procenta. Klesly ceny vajec, drůbeže a prasat. Svaz ale tvrdí, že hlavními komoditami živočišné výroby jsou především mléko a hovězí maso, kterým nicméně rostou náklady.

„Význam živočišné výroby v celkových příjmech zemědělců stále klesá, jelikož se zemědělcům čím dál méně vyplácí, tudíž jej postupně opouštějí,“ tvrdí svaz.

Podle Pýchy žádný jiný sektor nečelil tak dlouhodobému a hlubokému propadu cen, proto vyzývá k urychleným opatřením na podporu zemědělců a systémovým změnám.

zdroj: ČTK

foto: pixabay.com