V rámci domácího skladování nevytvoříte ty nejideálnější podmínky pro skladování, jako například ve velkých objemových skladech, kde jede nepřetržitě řízená atmosféra (řízení teploty, vlhkosti, proudění vzduchu a složení atmosféry). Avšak můžete dle následujících teplot aspoň k daným teplotám přiblížit a tím zamezit rychlejší zkáze.

Proč je důležitá teplota skladování?

I v ovoci a zelenině probíhá dýchání (respirace). Dýchání urychluje enzymatické reakce (dozrávání) a tím se výrazně snižuje skladovatelnost (uchovatelnost). Snížením teploty se sníží dýchání a tím se zpomalí dozrávání plodu.

OVOCE

-> 0 – 4 °C

jablka, hrušky, angrešt, kiwi, kaki, liči, višně, maliny, ostružiny, hrozny, broskve, nektarinky, švestky, jahody, brusinky, rybíz

-> 4 – 8 °C

melouny cukrové a granátové jablko

-> nad 10 °C

většina tropického ovoce = ananas, avokádo, limetky, banány, citrony, grapefruit

Jak správně skladovat jahody: Je lepší je neomývat nebo použít octovou lázeň

ZELENINA

-> 0 – 4 °C

mrkev, celer, čekanka, špenát, chřest, křen, houby, klíčky, čínské zelí, brokolice, kapusta, salát, červená řepa, kukuřice, hrášek, špenát

-> 4 – 8 °C

paprika, brambory

-> nad 10 °C

rajčata, okurka, batáty, zázvor, cuketa, lilek, okurka, tykve, dýně

Věděli jste, že… ?

Některé odrůdy jablek lze skladovat až 210 dní? Při správné teplotě, proudění vzduchu a vlhkosti.

Kiwi nezůstává pozadu! Skladovat ho lze až 150 dní (při správné teplotě, proudění vzduchu a vlhkosti).

Prvotně zkáze podléhají jahody a angrešt? I za 1 den o toto ovoce můžete přijít!

U zeleniny se skladovatelnost ještě prodlužuje. Například mrkev lze skladovat až 360 dní, česnek a cibuli až 240 dní.

Lucie Rysová