V rámci domácího skladování nevytvoříte ty nejideálnější podmínky pro skladování, jako například ve velkých objemových skladech, kde jede nepřetržitě řízená atmosféra (řízení teploty, vlhkosti, proudění vzduchu a složení atmosféry). Avšak můžete dle následujících teplot aspoň k daným teplotám přiblížit a tím zamezit rychlejší zkáze.
Proč je důležitá teplota skladování?
I v ovoci a zelenině probíhá dýchání (respirace). Dýchání urychluje enzymatické reakce (dozrávání) a tím se výrazně snižuje skladovatelnost (uchovatelnost). Snížením teploty se sníží dýchání a tím se zpomalí dozrávání plodu.
OVOCE
-> 0 – 4 °C
jablka, hrušky, angrešt, kiwi, kaki, liči, višně, maliny, ostružiny, hrozny, broskve, nektarinky, švestky, jahody, brusinky, rybíz
-> 4 – 8 °C
melouny cukrové a granátové jablko
-> nad 10 °C
většina tropického ovoce = ananas, avokádo, limetky, banány, citrony, grapefruit
Jak správně skladovat jahody: Je lepší je neomývat nebo použít octovou lázeň
ZELENINA
-> 0 – 4 °C
mrkev, celer, čekanka, špenát, chřest, křen, houby, klíčky, čínské zelí, brokolice, kapusta, salát, červená řepa, kukuřice, hrášek, špenát
-> 4 – 8 °C
paprika, brambory
-> nad 10 °C
rajčata, okurka, batáty, zázvor, cuketa, lilek, okurka, tykve, dýně
Věděli jste, že… ?
Některé odrůdy jablek lze skladovat až 210 dní? Při správné teplotě, proudění vzduchu a vlhkosti.
Kiwi nezůstává pozadu! Skladovat ho lze až 150 dní (při správné teplotě, proudění vzduchu a vlhkosti).
Prvotně zkáze podléhají jahody a angrešt? I za 1 den o toto ovoce můžete přijít!
U zeleniny se skladovatelnost ještě prodlužuje. Například mrkev lze skladovat až 360 dní, česnek a cibuli až 240 dní.
Lucie Rysová