Zpracování zemědělských produktů

Blýská se na lepší časy? Výkupní cena mléka pomalu stoupá

24.9. 2018 | Komoditní zpravodajství

V červenci se výkupní cena za mléko dočkala nepatrného růstu po šestiměsíčním poklesu. Oproti  odhadu, který předpokládal červencovou cenu 8,17 Kč/l je aktuální cena 8,19 Kč\l. Ceny placené v jednotlivých krajích se pohybovaly od 7,55 Kč/l do 10,32 Kč/l. Nejnižší průměrná cena byla vyplácena v Moravskoslezském kraji a to 8 Kč/l a nejvyšší pak v kraji Plzeňském – 8,43 Kč/l. Tab.č.1 Vývoj výkupních cen mléka leden únor březen duben květen červen červenec výkupní cena mléka 9,02 8,79 8,57 8,35 8,21 8,15 8,17   V červenci mlékárny nakoupily 220 116 tis. litrů mléka o tučnosti 3,73% a  průměrným obsahem bílkovin 3,36%.  Nákup mléka v tomto měsíci byl.. celý článek

www.agropress.czwww.agropress.cz

Mýty o tavených sýrech

7.4. 2018 | Zpracování mléka

Tavené sýry zpestřují lidem jídelníček už rovných sto let. První tavený sýr byl vyroben švýcarskou firmou Gerber a Stettler v roce 1911, následoval první patent americké výroby z roku 1916, ve Francii začali tavené sýry vyrábět v roce 1919 a v Německu o čtyři roky později, tedy v roce 1923. Ve stejném roce se vyrobily první tavené sýry také v jihočeských Vodňanech. O tavených sýrech, přes jejich velkou oblíbenost, koluje spousta mýtů a někdy až hystericky šířených nepravd, které se vám pokusíme vysvětlit a poradíme, jak se takovýmto dezinformacím bránit a jak proti nim účinně argumentovat. Před psaním tohoto příspěvku se stačilo podívat na internet, zadat.. celý článek

www.agropress.czwww.agropress.cz

Druhy mléka a jeho složení

4.4. 2018 | Koně

Hlavní význam mléka je obecně známý, a to výživa mláďat jednotlivých druhů zvířat. Důležitý je hlavně příjem nezralého mléka (mleziva) pro mláďata, ihned po porodu, kdy mlezivo je zdrojem imunoglobulinů a odstraňuje střevní smolku. Další důležitý význam mléka je zastoupení v lidské výživě ve formě mléka a mléčných výrobků (sýry, jogurty, máslo, smetana, tvaroh, podmáslí, kefír, zmrzlina, syrovátka). Mezi ostatní významy mléka lze řadit ekonomický význam pro zemědělství a pro stát (vytváření pracovních míst, vývoz, dovoz atd.). Mléko lze dělit dvěma způsoby. První způsobem lze mléko rozdělit na zralé a nezralá. Nezralé mléko lze dále dělit: mlezivo (kolostrum) aberantní mléko (mléko.. celý článek

www.agropress.czwww.agropress.cz

Ďábel v mléce

2.4. 2018 | Zpracování mléka

Každý producent mléka dobře ví, že jednotlivé složky mléka jsou dle obsahu zpeněžovány. V každé zemi se oceňování liší, a dokonce v některých částech světa jsou již dále. Příkladem lze uvést Austrálii a Nový Zéland, kde vybrané společnosti cílí pouze na mléko s beta-kaseinem A2. Zaznamenali jste již pojmy beta-kasein A1 a beta-kasein A2? Jakým šlechtěním se budou ubírat mléčná a kombinovaná plemena? Budeme následovateli Austrálie a Nového Zélandu? Pojďme si společně problematiku beta-kaseinů v mléku přiblížit. Druhů bílkovin je hned několik Kravské mléko průměrně obsahuje 3,2 % bílkovin. Bílkoviny v mléce se dělí na dvě základní skupiny a to čisté bílkoviny a nebílkovinné dusíkaté.. celý článek

www.agropress.czwww.agropress.cz

Nesnášenlivost mléka

15.3. 2018 | Zpracování mléka

Většina z nás je seznámena s faktem, že mléko a mléčné výrobky jsou pro lidský organismus velmi prospěšné. Dodávají tělo důležité živiny jako sacharidy, tuky a bílkoviny. Dále lze jmenovat i celou řadu významných látek: esenciální aminokyseliny, esenciální mastné kyseliny, vitamíny (A, B2, B5, B12) a minerály (vápník, fosfor, jod). Za zmínku stojí i fakt, že mléko je výživné a lehce stravitelné. Mléčné výrobky jsou zařazeny do 3. patra potravinové pyramidy, a měly by být konzumovány 2 – 3 x denně, přičemž za jednu porci je považováno 250 ml mléka, 200 ml jogurtu nebo 55 g sýra. Problém nastává, když konzumace mléka nebo.. celý článek

www.agropress.czwww.agropress.cz

Máslo a jeho tradiční výroba

20.2. 2018 | Zpracování mléka

Stalo se Vám někdy při šlehání smetany, že jste ji přešlehali? Lahodná šlehačka se Vám rozdělila na dvě části. Svým způsobem jste začali výrobu másla, kterou si popíšeme v následujícím článku. Máslo je mléčný výrobek, který dle vyhlášky 77/2003 Sb. obsahuje výhradně mléčný tuk ve formě vody a tuku. Obsah tuku se u másla pohybuje obvykle v rozmezí 80-90 %. Máslo se vyrábí ze smetany, což je všeobecně známo. Každopádně v másle nalezneme i další složky jako jsou bílkoviny, sacharidy, minerální látky a vitamíny. V případě domácí výroby, se bude složení másla měnit vlivem ročního období, zvláště jestli je v krmné dávce zařazena pastva. Během.. celý článek

www.agropress.czwww.agropress.cz

Vaše nastavení souborů cookies

Na této webové stránce používáme soubory cookies a podobné technologie (společně též „cookies“). Podrobné informace o používání souborů cookies jsou uvedeny v Zásadách ochrany osobních údajů.

Více informací

Pokud souhlasíte s použitím všech cookies (technických, analytických i reklamních), klikněte níže na tlačítko „Souhlasím se vším“. Jestliže chcete přijmout, respektive odmítnout, pouze některé cookies dle kategorií, klikněte níže na tlačítko „Podrobné nastavení“. Provedené nastavení cookies můžete kdykoliv změnit.